Претражуј коритећи ову врсту упита:Претражуј само ове врсте записа:

Објекат
Документ
Колекција

Напредна претрага (само објеката)

Докторске дисертације српских научника одбрањене у иностранству

Почетак > О пројекту

О пројекту

У оквиру пројекта „Дигитализација докторских дисертација до 1941. године“ Универзитетске библиотеке „Светозар Марковић“ у Београду дигитализован је и један број дисертација које су српски научници бранили на страним универзитетима крајем 19. и почетком 20. века. Пројекат је подржан од стране Министарства културе и информисања Републике Србије и реализује се од 2014. године.

Поред откривања једног значајног дела наше баштине, осветљавања научног и културног доприноса појединих научника, циљ овог дугорочног пројекта је и креирање јединственог места на којем би дисертације, расуте по институцијама у земљи и ван ње, могла да буду представљенe чиме би се повећала њихова видљивост, а тиме и коришћење, познавање и вредновање.

Дигитализоване су дисертације научника и других културних посленика без обзира на место рођења, чиме је омогућено да буду приказана и дела оних аутора који нису рођени у границама државе Србије, али припадају српском културном наслеђу.

Због ауторских права један број дисертација није доступан у отвореном приступу већ само делимично. Ипак, уколико корисници желе да читају текст дисертације, могу упутити захтев путем мејла info@phaidrabg.rs.

Један од циљева пројекта је пружање могућности ауторима који данас бране своје докторске дисертације на универзитетима у иностранству да учине своју дисертацију видљивом и преко овог портала. Више информација могуће је добити путем мејла info@phaidrabg.rs.